Croire Automată

Croirea automată este posibilă folosind echipamente conduse de calculator care permit tăierea automată a pieselor pe baza unui fișier de date generat anterior folosind un program software de proiectare sau prin intermediul detectării automate a conturului pieselor, în cazul utilizării opțiunii visionPRO.

Există două mari categorii de astfel de sisteme, cele care taie o singură foaie sau câteva, numite mono-strat, respectiv cele care croiesc din șpan, adică din mai multe foi de material dispuse (șpănuite) una peste alta, manual sau automat, numite multi-strat.

Sisteme de croire mono-strat

Cutterele mono-strat (sau strat unic) sunt destinate tăierii materialelor într-un singur sau cel mult câteva straturi (foi). Acestea se pot prezenta fie sub formă de coală sau cupon, fie se pot tăia direct din rolă prin tragere directă sau derulare sincronizată de către un alimentator-derulator atunci când se dorește a se evita tensionarea materialului. Materialele care se pot croi într-o singură foaie sunt diverse, de la material textil la materiale compozite gen fibră de carbon sau fibră de sticlă, kevlar, vinilin, piele artificială și naturală, mochetă, cauciuc etc. În clipul de mai jos se regăsesc mai multe tipologii de materiale care pot fi debitate pe ecipamente Eastman mono-strat.

Eagle C-125

Cutter-ul Eastman Eagle C-125 este ultima generație de echipamente de croire pentru șpanuri dintr-o singură foaie sau câteva foi. Este conceput să taie o gamă foarte diversă de materiale inclusiv compozite, materiale folosite în tapițerie sau alte textile tehnice. Face parte din categoria cuttere-lor conveiorizate la care masa de croire este de fapt o bandă rulantă, iar tăierea se face în ferestre la lungimi ale materialului teoretic nelimitate. Avantajul acestor echipamente este productivitatea și faptul că nu ocupă suprafețe mari la nivelul solului.

Este disponibil în mai multe variante constructive: lățimi de 1,98m., 2,44m., 2,74m., 2,90m., 3,20m., respectiv 3,96m. și lungimi de 4,88m., 6,10m., respectiv 10,97m.. Alte dimensiuni sunt disponibile la comandă.

Optimizează procesul de producție.
Eastman Eagle C-125 ajută la creșterea productivității și optimizează procesul de producție fiind posibilă tăierea fără probleme inclusiv a pieselor mai lungi decât fereastra de tăiere. Rapoartele care sunt generate de sistem ajută la urmărirea productivității, consumurilor și permit urmărirea atentă a timpilor de producție la nivel de comandă, operator, schimb de lucru ș.a.m.d.

Tăierea continuă crește productivitatea.
Exclusive InMotion™ este o opțiune care permite tăierea simultan cu deplasarea conveiorului asigurând astfel în anumite cazuri o productivitate mărită.

Extinderea ușoară a capabilităților.
Eastman Eagle C-125 dispune de o gamă bogată de accesorii opționale și de un set de aproximativ 60 de scule (cuțite, dornuri, crestături) care asigură o adaptabilitate perfectă unei anumite aplicații. Astfel de opțiuni includ posibilitatea inscripționării de informații pe piesele croite sau tăierea pe contur a materialului preimprimat.

Eficiență energetică.
Eastman Eagle C-125 poate fi dotat cu control automat al nivelului de vacuum, fapt care înseamnă ajustarea nivelului funcție de material și reducerea acestuia pe perioada în care echipamentul este în așteptare. În acest mod se obțin economii importante în consumul de energie electrică și implicit cu costurile de exploatare.

S-125

Cutter-ul Eastman® S-125 este un echipament de croire pentru șpanuri dintr-o singură foaie sau câteva foi de mare viteză și precizie conceput să taie o gamă foarte diversă de materiale. Face parte din categoria cuttere-lor statice cu masă fixă de croire și lungimi mari care să permită inclusiv desfășurarea operațiilor pregătitoare sau de croire efectivă în paralel. Este modelul ideal pentru croirea cu productivitate maximă a comenzilor unice tip Made-To-Measure sau a pieselor de dimensiuni foarte mari. Ales de o dimensiune potrivită, S-125 permite definirea a două sau mai multor zone de lucru folosite alternativ pentru operațiile de așezare a materialului, tăiere și preluare a pieselor încât prin suprapunerea acestor faze se obține o utilizarea eficientă a echipamentului simultan cu creșterea productivității.

Este disponibil în multe variante constructive pentru tăierea materialelor cu lățimi între 1,37 m și 3,96+ m și lungimi utile începând de la 2,44 m și până la 10,97+ m., semnul + desemnând faptul că la cerere pot fi fabricate echipamente care depășesc aceste valori.

Versatlilitate.
Funcție de aplicație S-125 poate fi echipat cu cap de tăiere standard, cu cap ranforsat pentru aplicații de tăiere tip "heavy-duty" sau cap de tăiere destinat debitării fibrei de sticlă.

Croire precisă.
Fixarea materialului pe masa de tăiere a S-125 se face cu vacuum și este fermă, asigurând astfel o calitate ridicată a croirii.

Mai multe operații cu un singur cap de tăiere.
S-125 este dotat cu trei suporturi de scule pe care se pot monta simultan cuțit circular, cuțit drept, dorn sau sculă pentru crestături dintr-o gamă de aproximativ 60 de tipo-dimensiuni disponibile. În configurație este prevăzut și pix pentru marcaje sau adnotări pe piese.

COMBI LASER

Cutter-ul COMBI LASER este ideal în croirea materialelor care necesită "sudarea" muchiilor pentru a evita destrămarea și se bazează pe tehnologia echipamentelor Eastman statice. Capul de tăiere este reprezentat de un laser pe gaz cu o putere de 200W (opțional disponibil și în putere de 100W) și dispune de trei suporturi de scule și un pix/marker acționat pneumatic.

Masa statică este disponibilă într-o gamă variată de lungimi și lățimi încât să se potrivească cât mai bine necesităților specifice ale clienților în producția de prototipuri, unicate sau serie. Materialul este așezat manual pe suprafața de tăiere de către un operator.

Versatilitate.
Tăiere, marcare, perforare și sudarea marginilor într-o singură mașină.

Două operații într-una singură.
Sigilarea muchiilor în scopul evitării destrămării odată cu tăierea elimină o operație suplimentară necesară în cazul materialelor la care apare acest fenomen, cum sunt nylonul sau cele cu fibre groase.

Schimbare rapidă a aplicației.
Dispunerea pe același cap mecanic atât a laserului cât și a suporturilor de scule reduce la maxim timpul de schimabare a modalității de croire cu observația că nu pot funcționa simultan tăierea laser cu cea mecanică.

Fără contact.
Faptul că nu există contact mecanic între capul de tăiere și material oferă avantajul unei calități și viteze de tăiere sporite.

Putere reglabilă.
Puterea laserului este controlată software încât să fie adaptată perfect caracteristicilor materialului.

COMBI ROUTER

Cutter-ul COMBI ROUTER este destinat debitării și frezării materialelor groase și de densitate ridicată. Sistemul este dotat pe lângă capul de frezare și cu două port-scule pentru cuțite fiind posibil a fi folosit într-o gamă variată de aplicații de frezare/tăiere. Controlul pneumatic al axei Z și ajustarea manuală a adâncimii de pătrundere facilitează tăierea atât a materialelor moi dar și a celor dure cum ar fi plăcile de lemn, a compozitelor, plăcilor din fibre sau plastic. Sistemul de aspirare a deșeurilor și prafului rezultate în urma frezării păstrează un mediu de lucru curat.

COMBI ROUTER poate fi exploatat cu succes în producția de prototipuri, serii mici, dar la fel de bine în cea de serii mari fiind proiectat pentru a atinge viteze maxime constructive de până la 101 cm./sec.

Versatilitate.
Frezare și tăiere într-o singură mașină. Disponibil în varianta statică în aceleași tipo-dimensiuni ca modelul S-125.

Două operații într-una singură.
Sigilarea muchiilor în scopul evitării destrămării odată cu tăierea elimină o operație suplimentară necesară în cazul materialelor la care apare acest fenomen, cum sunt nylonul sau cele cu fibre groase.

Schimbare rapidă a aplicației.
Suprafețe de lucru diferite pentru cele două aplicații, respectiv suprafață de unică folosință pentru frezare și suprafață standard pentru aplicațiile de tăiere.

Protejat pentru lucrul în medii speciale.
Echipamentul poate fi fabricat în variante protejate la medii de lucru solicitante cum ar fi umezeala sau praful.

Diponibil ca opțiune.
Capul de frezare este disponibil și ca opțiune pentru echipamentele de croire fixe sau conveiorizate din familia

Sisteme de croire multi-strat

Cutterele multi-foaie sunt echipamentele destinate croirii materialelor așezate în foi suprapuse numite "șpan" anterior procesului de croire. Croirea din șpan asigură o productivitate ridicată, practic prin tăierea unui perimetru obținându-se un număr de piese egal cu numărul de foi din șpan. Pentru o croire perfectă, masa de tăiere este prevăzută cu vacuum care asigură stabilitatea materialului în urma comprimării. Cutterele din această categorie sunt destinate fie croirii comenzilor mici-medii corespunzătoare unei grosimi a șpanului comprimat de maxim 2,5cm, fie comenzilor medii-mari, în cazul echipamentelor care pot croi până la grosimi ale șpanului comprimat de 7,2-7,5 cm.

Raptor 75x

Cutter-ul Eastman Raptor 75x ™, destinat tăierii materialelor flexibile în șpan de până la 7,5 cm grosime (compresat), prezintă numeroase îmbunătățiri de design ce aduc beneficii pentru creșterea productivității, simplificarea în utilizare și o fiabilitate ridicată. Fabricat în Statele Unite ale Americii, are capacitatea de a trage automat șpanuri multi-strat de pe masa de șpănuit pentru a le aduce pe masa conveiorizată de tăiere, acest model reprezintă echipamentul industrial ideal pentru croirea multi-strat a materialelor flexibile.

Modelele Raptor au fost proiectate pentru a răspunde celor mai ridicate cerințe ale clienților în segmentele de piață, cum ar fi industria îmbrăcămintei, țesăturilor industriale și compozitelor; clienții care taie textile tradiționale precum bumbacul, lâna și denimul - precum și materialele tehnice moderne cum ar fi kevlarul, poliesterul nețesut, vinilul spumos și alte țesături industriale.

Noile caracteristici de fabricație:

 • Cadru ranforsat, redesign-ul capului de tăiere și a scheletului;
 • Cap de tăiere modular și componente ale cadrului;
 • Acces îmbunătățit pentru executarea operațiilor de mentenanță și înlocuirea componentelor interne și a consumabilelor;
 • Senzori pentru monitorizarea vitezei optime a ciclurilor de tăiere;
 • Sistemul pentru răcirea cuțitului îmbunătățește vitezele de tăiere și abilitatea de a croi materialele grele.

Capul de scule:

 • Capul de scule Raptor ™ este patentat de către Eastman;
 • Cuțit cu schimbare rapidă și discuri de ascuțite;
 • Cuțitul oscilant asigură tăierea exactă în poziția verticală;
 • Sistemul de control al preciziei de croire Intellicut ™  asigură aceeași calitate a tăierii de la primul la ultimul strat de material din șpan;
 • Tăiați șpanuri de până la 7,5 cm de material comprimat;
 • Ascuțirea poate fi reglată în unghiul definit de utilizator. Utilizează magneți pentru a menține o presiune uniformă a discurilor de ascuțite pe marginea cuțitului, asigurând astfel cea mai bună ascuțire;
 • Drill-uri pneumatice de mare viteză, simple sau duale, pentru perforare;
 • Chillerele de aer direcționează fluxul de aer pe lamă pentru o eficiență maximă de răcire;
 • Accesul facil la sistemul de ascuțire și la piesele de montaj simplifică procedurile zilnice de întreținere.

Siguranță:

 • Șase butoane pentru opriri de urgență: două pe beam, patru montate pe sistem;
 • Butoanele de oprire montate pe beam întrerup funcționarea sistemului până la revenirea la neutru și resetarea. Funcționarea poate fi apoi reluată din orice poziție;
 • Capul de tăiere este echipat cu o fereastră de siguranță din plexiglas, pentru a micșora riscul de a suferi răni la mâini în timpul funcționării;
 • Indicatorul luminos marchează starea de funcționare.

Alte caracteristici:

 • Suprafața mesei de tăiere este acoperită cu blocuri de perii durabile;
 • Lama cuțitului penetrează blocurile de perii cu precizie astfel asigurând distrugeri minime asupra zonei de tăiere;
 • Ușor de înlocuit, periile se montează în mod individual, oferind un design unic pentru o durată de viață maximă;
 • Lampa de avertizare opțională maximizează inspecția vizuală a pieselor;

Opțiuni:

 • Chiller cuțit;
 • Transmisie laterală;
 • Dispozitiv de curățare automată perii;
 • Resealer motorizat;
 • Cuțit pentru materiale dure.

Talon 25x

Cutter-ul Eastman Talon 25x ™ este proiectat și fabricat în Statele Unite ale Americii pentru a trage automat șpanurile de materiale stivuite de la masa de șpănuit la masa de tăiere,  echipată cu perii, pentru tăierea modelelor cu cuțit. Operațiile precise ale sistemului împreună cu cele mai moderne comunicații de control al mișcării oferă o soluție industrială pentru tăierea materialelor flexibile comprimate în straturi de până la 3 cm.

Modelul Talon 25x ™  a fost proiectat pentru a răspunde celor mai exigente cerințe ale clienților din segmentele de piață în creștere, cum ar fi industria țesăturilor industriale și a compozitelor; clienții care taie materiale tradiționale, precum și materiale moderne, cum ar fi kevlar, fibră de sticlă, materiale nețesute din poliester, vinil buretos și alte materiale industriale.

Capul de scule:

 • Capul de scule pentru cutter-ul Talon 25x urmează să fie brevetat;
 • Cuțit cu schimbare rapidă și sistem de ascuțire cu discuri;
 • Cuțit oscilant ce asigură taierea exactă pe cursa verticală;
 • Software-ul de control al preciziei cuțitului asigură aceeași calitate superioară a tăierii de la primul la ultimul strat de material aflat în șpan;
 • Asigură croirea materialelor flexibile în șpan comprimat de până la 3 cm;
 • Discurile de ascuțire diamantate asigură o ascuțire eficientă a lamei, având posibilitatea de a ajusta unghiul de ascuțire;
 • Sistem de înaltă viteză cu unu sau două drill-uri pneumatice pentru semne și marcaje;
 • Sistem de răcire intern care asigură scăderea temperaturii în timpul operării astfel minimizând potențialele defecțiuni ca urmare a supra-încălzirii;
 • Accesul facil la sistemul de ascuțire și la piesele de montaj simplifică procedurile zilnice de întreținere;
 • Monitorizarea uzurii lamei;
 • Controlul culțurilor pentru a preveni fenomenul de fuzing.

Alte opțiuni standard:

 • Bază de date pentru tipuri de materiale;
 • Consum de energie redus grație sistemului de control inteligent al vacuum-ului;
 • Blocurile de perii ce acoperă suprafața de tăiere se pot înlocui cu ușurință;
 • Filtre care se pot curăța;
 • Amortizor pentru a reduce nivelul zgomotului;

Siguranță:

 • 6 butoane diferite pentru oprirea de urgență;
 • Butoanele de oprire montate pe beam întrerup funcționarea sistemului până la revenirea la neutru și resetarea. Funcționarea poate fi apoi reluată din orice poziție;
 • Capul de scule este echipat cu un capac transparent pentru siguranță;
 • Indicatorul luminos marchează starea de funcționare.