Croire Automată

Croirea automată este posibilă folosind echipamente conduse de calculator care permit tăierea automată a pieselor pe baza unui fișier de date generat anterior folosind un program software de proiectare sau prin intermediul detectării automate a conturului pieselor, în cazul utilizării opțiunii ContourVision. Croirea pe baza unui fișier de date generat anterior se poate face și în cazul materialelor în dungi sau carouri, prin suprapunerea și deformarea pieselor pe materialul real, folosind sisteme de tip AutoMatch.

Există două mari categorii de astfel de sisteme, cele care taie o singură foaie sau câteva, numite mono-strat, respectiv cele care croiesc din șpan, adică din mai multe foi de material dispuse (șpănuite) una peste alta, manual sau automat, numite multi-strat.

Sisteme de croire mono-strat

Cutterele mono-strat (sau unic strat) sunt destinate tăierii materialelor într-un singur sau cel mult căteva straturi. Acestea se pot prezenta fie sub formă de coală sau cupon, fie se pot tăia direct din rolă derulată de un derulator pentru a evita tensionarea materialului, sau chiar prin tragerea directă a materialului de către cutter. Materialele care se pot croi într-o singură foaie sunt diverse, de la material textil la materiale compozite gen fibră de carbon sau fibră de sticlă, kevlar, vinilin, piele artificială și naturală, mochetă, cauciuc etc. Această grupă cuprinde următoarele modele:

Z1

Cutter-ul GERBERcutter® Z1 este ultima generație de echipamente de croire pentru șpanuri dintr-o singură foaie sau câteva foi. Este conceput să taie o gamă foarte diversă de materiale inclusiv compozite, materiale folosite în tapițerie sau alte textile tehnice. Face parte din categoria cuttere-lor conveiorizate la care masa de croire este de fapt o bandă rulantă, iar tăierea se face în ferestre la lungimi ale materialului teoretic nelimitate. Avantajul acestor echipamente este productivitatea și faptul că nu ocupă suprafețe de producție de dimensiuni mari.

Este disponibil în trei variante constructive: pentru tăierea materialelor cu lățimi de până la 1,81 m în două variante de lungime a ferestrei, de 1,82 m, respectiv de 3,04 m, sau cu lățimi extinse de până la 2,54 m și lungime a ferestrei de 3,04 m.

Optimizează procesul de producție.
Z1 ajută la creșterea productivității și optimizează procesul de producție. Rapoartele care sunt generate de sistem ajută la urmărirea productivității, consumurilor și permit urmărirea atentă a timpilor de producție la nivel de comandă, operator, schimb de lucru ș.a.m.d.

Ușurința în exploatare crește productivitatea.
Z1 dispune de o interfață ușoară și intuitivă pe care o poate înțelege rapid și un operator începător. Acest fapt reduce eroirile și scade timpul de învățare.

Extinderea ușoară a capabilităților.
Z1 dispune de un set bogat de opțiuni care pot fi adăugate de la bun început sau ulterior, pe măsură ce crește complexitatea producției. Astfel de opțiuni includ posibilitatea inscripționării de informații pe piesele croite sau tăierea pe contur a materialului preimprimat.

Eficiență energetică.
Z1 poate fi dotat cu control automat al nivelului de vacuum, fapt care înseamnă ajustarea nivelului funcție de material și reducerea acestuia pe perioada în care echipamentul este în așteptare. În acest mod se obțin economii importante în consumul de energie electrică și implicit cu costurile de exploatare.

DCS-1500

Cutter-ul GERBERcutter® DCS1500 este un echipament de croire compact pentru șpanuri dintr-o singură foaie sau câteva foi. Este conceput să taie o gamă foarte diversă de materiale inclusiv carton sau plastic pentru obținerea de șabloane sau tipare. Destinația sa principală este producția de mostre, prototipuri sau serii scurte. Face parte din categoria echipamentelor cu masă statică disponibilă în două tipo-dimensiuni (suprafață efectivă de tăiere l x L) 1,52 x 1,47 m, respectiv 1,52 x 1,80 m.

Instalare și punere în funcțiune rapide.
Gândit să fie ușor de operat, tranziția de la croirea manuală la cea automată folosind un DCS-1500 este foarte ușoară. Spațiul ocupat este redus, iar instalarea și punerea în funcțiune se fac într-o singură zi.

Croire precisă.
Fixarea materialului pe masa de tăiere a DCS-1500 se face cu vacuum și este fermă, asigurând astfel o calitate ridicată a croirii.

Economii de timp și bani.
Față de tăierea manuală, productivitatea crește faoarte mult, economiile de timp și bani asigurând amortizarea rapidă a investiției.

DCS-2500

Cutter-ul DCS2500 este un echipament de croire pentru șpanuri dintr-o singură foaie sau câteva foi de mare viteză și precizie conceput să taie o gamă foarte diversă de materiale. Face parte din categoria cuttere-lor statice cu masă fixă de croire și lungimi mari care să permită inclusiv desfășurarea operațiilor pregătitoare sau de croire efectivă în paralel. Este modelul ideal pentru croirea cu productivitate maximă a comenzilor unice tip Made-To-Measure sau a pieselor de dimensiuni foarte mari.

Este disponibil în multe variante constructive pentru tăierea materialelor cu lățimi între 0,88 m și 4,24 m și lungimi utile începând de la 2,8 m și până la 35,7 m.

Învățare rapidă.
Fiind gândit să ofere o interfață ușoară și intuitivă pentru operare, trecerea de la croirea manuală la cea automată se face rapid și fără probleme deosebite fără să fie nevoie de un personal cu o calificare specială.

Croire precisă.
Fixarea materialului pe masa de tăiere a DCS-2500 se face cu vacuum și este fermă, asigurând astfel o calitate ridicată a croirii.

Mai multe operații cu un singur cap de tăiere.
DCS-2500 este dotat cu trei suporturi de scule pe care se pot monta simultan cuțit circular, cuțit drept, dorn sau sculă pentru crestături. În doatre este prevăzut și un pix pentru adnotări pe piese.

Taurus II

Cutter-ul Taurus II este rezultatul unei experiențe de peste două decenii în tehnologia tăierii pielii naturale și al obținerii celei mai bune plasări. Taurus II asigură atingerea atât a obiectivului privind o productivitate ridicată, dar mai ales un grad de utilizare a pieilor cu efect spectaculos asupra reducerii costurilor de producție și implicit al unei amortizări a investiției într-un timp scurt. La un preț de achiziție inferior față de alte sisteme, Taurus II nu este cu nimic mai prejos din punct de vedere al performanțelor.

Dotat cu un sistem de fotografiere a pieii naturale, are posibilitatea să detecteze automat până la patru tipuri de defecte și restricții de plasare, după care plasează piesele ținând cont de acestea și trece apoi la croirea efectivă.

Grad ridicat de utilizare a pielii.
Taurus II asigură datorită motoarelor matematice de plasare, de până la 250 de ori mai puternic decât versiunile anterioare, cel mai ridicat grad de utilizare a pielii, practic obținând mai multe piese dintr-o singură bucată.

Cea mai recentă tehnologie digitală.
În doar câteva secunde, pielea este scanată și sunt identificate zonele cu defecte folosind tehnologia software RapidScan™ ce prelucrează imaginea oferită de o cameră foto plasată deasupra mesei de croire.

Monitorizează și îmbunătățește procesul de croire.
Toate informațiile despre procesul de croire sunt stocate încât pot fi folosite pentru identificarea operațiilor care pot fi îmbunătățite. Sunt deasemenea înregistrate date despre piei, inclusiv suprafețele utile, dar și cele cu defecte.

Productivitate și fiabilitate ridicate.
Taurus II a fost proiectat cu cât mai puține piese în mișcare supuse uzurilor, robust și simplu, încât riscul de defectare să fie cât mai scăzut, iar depanarea să se poată face rapid.

Adaptat tipului de aplicație.
Taurus II poate fi comandat cu cap de tăiere cu lamă circulară, ideal pentru piese de dimensiuni relativ mari și unde este nevoie de viteză ridicată (industria mobilei sau scaunelor auto), sau cu cap de tăiere oscilant în tehnologia patentată Pivex, care taie rapid și precis piese de dimensiuni reduse și cu forme complexe. Capul Pivex asigură productivitate ridicată pentru că nu mai necesită extragerea cuțitului din material și elimină supra-tăierile sau "agățătoarele".

100Studiu de caz

Firma americană Best Home Furnishings, partener Gerber de peste 20 de ani, utilizează modelul Taurus de multă vreme, iar recent a decis upgradarea sa la noul model Taurus II, în urma căruia a obținut rezultate deosebite:

  • Reducerea dramatică a timpului de scanare a unei piei la doar 30 de secunde;
  • creșterea numărului de piei prelucrate pe oră cu un procent între 25-50%;
  • Reducerea cu 50% a costurilor cu manopera. 

DCS-2600 Pivex

Cutter-ul DCS2600-Pivex este asemănător modelului DCS2500 cu diferența că datorită capului de tăiere cu cuțit oscilant tip Pivex® are capabilitatea de a croi materiale foarte diverse și care nu ar putea fi tăiate în alt mod. Cuțitul oscilant permite tăierea de perimetre complexe și de dimensiuni mici, inclusiv cu forme imbricate. Este disponibil și cu opțiunea de protecție Ingress la particule de carbon, praf sau umiditate. Masa statică este disponibilă la lungimi de 3,6m și 7,2m, cu posibilități de extindere de până la 36m.

Calitate de excepție.
Destinat croirii materialelor pretențioase, capul Pivex® decupează la o calitate deosebită și foarte rapid. Sunt reduse sau eliminate total supra-tăierile sau resturile agățătoare.

Productivitate mărită.
Tehnologia Pivex® patentată de Gerber permite întoarcerea cuțitului în material fără ridicare, la viteze mari, și astfel se pot tăia bine și cele mai pretențioase materiale.

Flexibilitate.
Pe lângă cuțitul oscilant, capul de tăiere mai este dotat cu două scule pentru crestături și un pix pentru adnotări pe piese.

Sisteme de croire multi-strat

Cutterele multi-foaie sunt echipamentele destinate croirii materialelor așezate în foi suprapuse numite "șpan" anterior procesului de croire. Croirea din șpan asigură o productivitate ridicată, practic prin tăierea unui perimetru obținându-se un număr de piese egal cu numărul de foi din șpan. Pentru o croire perfectă, masa de tăiere este prevăzută cu vacuum care asigură stabilitatea materialului în urma comprimării. Cutterele din această categorie sunt destinate fie croirii comenzilor mici-medii corespunzătoare unei grosimi a șpanului comprimat de maxim 2,5cm, fie comenzilor medii-mari, în cazul echipamentelor care pot croi până la grosimi ale șpanului comprimat de 7,2-7,5 cm.

Paragon

Paragon

cutroomintegration-iconFamilia de cuttereParagon® este rezultatul a aproape 50 de ani de cercetări și perfecționări continue ale primului echipament de croire asistată de calculator construit vreodată. Noul Paragon este simplu de folosit, ușor de întreținut și poate croi piese de cea mai bună calitate și cu productivitate ridicată. Familia Paragon cuprinde două modele, seria LX destinată șpanurilor mici medii cu grosimi comprimate de până la 2,75 cm, respectiv seria HX destinată șpanurilor medii-mari cu grosimi de până la 7,2 cm. Fiecare model este disponibil în două variante constructive, pentru lățimi maxime ale materialui de 1,8m, respectiv de 2,2m. Caracteristica principală a unui Paragon poate fi sintetizată într-o propoziție: poate croi 24 de ore pe zi, șapte zile dintr-o săptămână și 365 zile pe an.

Ușor de folosit.
Nu există niciun alt cutter mai ușor de folosit. KERI®, Interfaţa Paragon pentru Experiență, Referință și Învățare, ghidează permanent operatorul în procesul de tăiere încât acesta învăță să-l utilizeze în doar câteva ore, chiar dacă nu are nicio experiență anterioară, meniurile inteligente ghidându-l în rezolvarea oricăror probleme apărute la tăiere.

Productivitate ridicată.
Pregătirea rapidă și auto-ajustarea automată a parametrilor permit operatorilor să înceapă tăierea rapid și să obțină o eficiență ridicată. Productivitatea şi fluxul tehnologic mai bune vor creşte numărul de piese croite şi vor scurta timpul de execuţie.

Rezultate optime de la prima încercare.
Paragon asigură un raport optim între viteza de tăiere şi calitatea părţilor. Acesta analizează specificul fiecărei comenzi şi își ajustează automat parametrii pentru a maximiza viteza şi optimiza calitatea, oferind piese tăiate perfect de la bun început.

Timp ridicat de funcționare neîntreruptă.
Proiectarea simplă combinată cu cea mai recentă tehnologie disponibilă în piață au condus la obținerea celui mai fiabil sistem de croire de pe piață. Utilizarea motoarelor electrice fără perii, a controlului distribuit sau a tehnologiei Ever Sharp™ permit timpi de staționare din cauză de defect sau pentru înlocuirea pietrelor de ascuțire reduși la maxim.

Măsoară ceea ce contează.
Paragon ajută managerii să identifice modalitățilede eficientizare a proceselor de lucru, raportând date ușor de înteles precum timpul total de tăiere, timpul de așteptare, timpul dintre comenzi, totalul de piese tăiate și multe altele.

Partajare integrată a datelor.
Integrarea Paragon cu programul AccuMark® CAD și cu mașinile de șpănuire automate înseamnă mai mult timp economisit, mai puține erori și o mai ușoară urmărire a comenzilor în lucru. Pur şi simplu, scanaţi un cod de bare pentru a obține parametrii specifici unei comenzi astfel încât nu mai este necesară introducerea manuală a numelui fișierului de tăiere, a tipului materialului și numărului de foi din șpan.

Automatizarea procesului de croire

cutroomintegrationPentru optimizarea procesului de producție în sala de croit, Gerber Technology a integrat faza de proiectare și pregătire a croirii asigurată de programul AccuMark, cu cele de șpănuire și croire, realizând conceptul de "Sală de Croit Integrată", în sensul că datele sunt puse în comun fiecărei faze. În acest mod este maximizată productivitatea, este redus riscul erorilor cauzate de intervenția umană, iar producția finală este comparată mult mai ușor cu lansarea în fabricație.

 

Cum funcționează?

Din AccuMark se generează Planul de Croire.
Planul de croire este generat rapid și simplu folosind modulul inclus AccuMark Easy Plan. Operatorul introduce manual mărimile modelului, cantitățile, culorile și tipul de material sau le importă dintr-o bază de date. Modulul Easy Plan generează automat planul de croire și toate încadrările care sunt necesare în vederea producției, operatorul având posibilitatea să intervină ulterior pentru eventuale modificări.

Obținerea încadrărilor manual sau automat.
În realizarea încadrărilor, operatorul are două opțiuni, fie le plasează manual, fie folosește modulul software de plasare automată, AccuNest™. Acest modul asigură obținerea încadrărilor în timp scurt și cu grad de utilizare a materialului deosebit de ridicat.

AccuMark generează "Tichetul de Croire" care include sub formă de cod de bare informațiile despre șpan.
AccuMark generează prin tipărire la imprimantă, "tichetul de croire" în care se regăsesc sub formă de cod de bare informațiile privitoare la numele încadrării, tipul și culoarea materialului, respectiv numărul de foi ale fiecărui șpan aferent comenzii de producție.

Operatorul mașinii de șpănuit scanează codul de bare pentru încărcarea informației corecte.
Operatorul mașinii de șpănuit scanează codul de bare și încarcă astfel în memoria mașinii informațiile legate de șpan și anume numărul de foi, lungimea și modul de șpănuire. La terminarea șpănuirii, mașina trimite prin Wi-Fi o etichetă cod de bare către imprimantă, iar aceasta va fi lipită pe foaia superioară a șpanului care este apoi transferat către cutter-ul Gerber.

Operatorul mașinii de șpănuit croit scanează codul de bare lipit pe șpan pt. a încărca fișierul de tăiere corespunzător.
Operatorul mașinii de croit scanează eticheta lipită pe șpan și încarcă astfel datele de croit corecte, evitând croirea din greșeală a unei alte încadrări și astfel pierderea de material.

Managerul sălii accesează rapoartele mașinii de croit.
Managerul sălii de croit va regăsi în rapoartele mașinii de croit informația exactă despre ce și în ce cantități a fost croit, comparând astfel permanent și precis situația reală cu cea de lansare în producție.